De, met nadruk op de, economie
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2020-12-20   


De, met nadruk op de, economie

We horen het vaak: de economie dit, de economie dat. Maar wat is de economie? De? Is er dan maar één economie?

Fundamentalisten zeggen "er is één God". Hiermee bedoelen ze dan: de God waarin zij geloven, al de overige zijn afgoden. Op de keper beschouwd staat de bewering "er is één economie" hier niet zo ver van af. Eén economie? Slechts één? Toch wel er zijn er twee, er is naast ons kapitalistische systeem ook het communisme, maar dit - voor de kapitalisten zeker - dan zo slecht dat dit absoluut niet kan. Dus één. Het is taboe om zelfs maar de vraag te stellen of er naast de kapitalistische en de communistische samenleving ook nog andere samenlevingsvormen mogelijk zijn.
Het is helemaal niet bewezen dat er maar twee komt economieën mogelijk zijn: de kapitalistische en de communistische. Men stelt het zo voor. Wie die “men” is, dat is nog de vraag.
Even herhalen: spreken over dé economie doet veel denken aan fundamentalisme. Beweren dat er maar twee economieën bestaan, dat er maar twee economieën mogelijk zijn, is de waarheid geweld aan doen. Wat zijn de alternatieven? Hierover gaat dit artikel niet. Er zijn alternatieven, heel zeker. Ik laat het aan anderen over om die uit te werken, dit is aan de gang.

Einde verhaal? Toch niet, het verhaal begint pas, dit met de vraag: waarom wil "men" het hebben over de, met nadruk op de, economie? Wie is die "men", die het wil hebben over dé economie? En waarom verschuilt men zich achter men?

Achter om het even welke economie gaan mensen schuil, of het nu de rode economie is (communisme), de groene, de zwarte (kapitalisme), of welke dan ook, economie wordt gestuurd en bestuurd. Bij de communistische economie is dit duidelijk: er worden meerjarenplannen opgemaakt die dan besproken worden in bijeenkomsten. Helemaal democratisch is dit zeker niet, er is vergaande partijpolitiek. Bij de kapitalistische econmie niets van deze openheid. Wordt er dan niet gestuurd, bestuurd, bijgestuurd? Nee, want er is de vrije markt. Vrije markt? Ja, in Spanje, in het land van Sinterklaas.

Historisch onderzoek (Bas van Bavel) heeft uitgewezen dat er eerst vrijheid moet zijn en dat er dan pas vrije markt kan zijn, en niet andersom zoals men ons doet geloven.




Printvriendelijk